ENERGIA VERDE : ÎNAINTE DE EFICIENȚĂ, O ATITUDINE

ENERGIA VERDE : ÎNAINTE DE EFICIENȚĂ, O ATITUDINE

 

Mugurel Surupăceanu

 

Imagini pentru energie verde foto

Principalul argument folosit pentru a susține folosirea energiei verzi nu este eficiența. Ne-am obișnuit să facem mereu calcule, să căutăm soluții pentru a reduce cheltuielile, să optimizăm ce se poate optimiza, iar aceste lucruri sunt cât se poate de firești.

Cine ar refuza o soluție mai bună financiar ? Evident, nimeni.

Despre energia verde se discută intens , în ultimii ani, poate nu suficent de mult, având în vedere că resursele epuizabile ale planetei vor seca, la un moment dat. Cât suntem de aproape de acest moment ? Poate avem impresia că mai e vreme, sau, într-un mod egoist, sperăm că nu se va întâmpla pe timpul vieții noastre.

În timp ce gândim în termeni atât de simpliști, în jurul nostru se ridică ziduri de probleme, dar , din fericire, și soluții mereu la îndemână.

Ce resurse sunt folosite pentru a produce energia verde ?

Sunt 5 posibilități : lumina solară, puterea vântului, puterea apei, procesele biologice ( biomasa ) și căldura geotermală.

Sunt ele epuizabile ? Nu.

Sunt regenerabile ? Da.

Evident că sunt avantaje și dezavantaje în opțiunea pentru alegerea energiei verzi.

Dar ne aflăm la un asemenea moment de cotitură în ceea ce privește supraviețuirea planetei, încât nu se mai poate discuta în contextul avantaj versus dezavantaj.

Pur și simplu, folosirea energiei verzi e nevoie să devină o atitudine.

Pentru că suntem responsabili, ca specie, de emisiile de CO2 pe care le-am eliberat în atmosfera Pământului, pentru mii de ani de-acum înainte, iar această pătură de fum încălzește planeta excesiv.

Imagini pentru foto poluare

Pentru că în afară de schimbările climatice dramatice, un alt efect dezastruos al încălziri globale este topirea gheții de la poluri, lipsind generațiile care ne vor urma de un scut uriaș împotriva radiațiilor solare, dar și de o inestimabilă rezervă de apă dulce.

Pentru că am exploatat fără discernămând gazele, petrolul și cărbunele fosil iar aceste resurse, produse în milioane de ani, se vor termina definitiv în curând.

Pentru că am dezechilibrat ecosisteme, am poluat solul, apele și aerul fără oprire, în numele unei evoluții care duce spre extincție.

Pentru că am tulburat echilibrul în singura casă pe care o avem, planeta Pământ, permițând schimbări și daune ireversibile în tot ceea ce numim mediul înconjurător.

Imagini pentru foto poluare

Primul pas pe care îl poate face o persoană responsabilă, din cei mulți care sunt de făcut, e să aleagă, pentru casa sa, un producător de energie verde.

Pentru că, așa cum am spus mai sus, energia verde nu mai e o chestiune de avantaj sau dezavantaj.

E o chestiune de atitudine.

 

Imagine similară