Viitor și tehnologie

INTELIGENȚA ARTIFICIALĂ – BINECUVÂNTARE SAU APOCALIPSĂ ?

 

Mugurel Surupăceanu

 

Imagini pentru imagini inteligența artificială

În anul 1950 , un matematician lansa lumii o provocare pe care puțini o înțelegeau, la acel moment.

Testul Turing este un experiment din domeniul inteligenței artificiale care își propune să dea răspuns la întrebarea dificilă „Pot (sau vor putea) mașinile să gândească?”. A fost conceput de matematicianul și informaticianul britanic Alan Turing în 1950. Practic e vorba doar de mașini de calcul care pot fi programate astfel încât să se comporte mai mult sau mai puțin asemănător oamenilor, prin aceea că acceptă întrebări formulate într-un limbaj natural (nu de programare) și dau răspunsuri mai mult sau mai puțin rezonabile.

Imagini pentru testul turing imagini

Una din variantele de a afla dacă o mașină e în stare să "gândească" este să o supunem testului. Conform acestui test cineva (în schița din dreapta: C) trebuie să discearnă între o altă persoană (B) și o mașină (A), fără să-i vadă, doar pe baza răspunsurilor acestora la întrebări. Răspunsurile se dau și ele numai în scris, de ex. pe o imprimantă. Dacă răspunsurile mașinii sunt atât de bune încât cel care pune întrebările nu reușește să-și dea seama exact cine este o persoană și cine o mașină, atunci mașina a trecut testul și se poate spune că ea gândește.” ( Sursa : https://ro.wikipedia.org/wiki/Testul_Turing )

Acesta a fost un prim moment în care inteligența umană și-a pus întrebări despre inteligența artificială.

Între anul 1950 și anul 2019 , tehnologia a evoluat atât de mult și atât de repede, încât tot mai multe voci se ridică în lume pentru a trage un puternic semnal de alarmă .

 The Independent  relata, în urmă cu 4 ani, că 1.000 de experți în robotică și cercetători  din domeniul inteligenței artificiale au semnat o scrisoare  deschisă prin care cereau interzicerea armelor autonome care pot să decidă singure să ucidă. Să ucidă oameni .

Printre semnatarii scrisorii s-au aflat:  fizicianul Stephen Hawking, Elon Musk,inginer, inventator, antreprenor, investitor și programator canadiano-american, co-fondator Zip2, împreună cu fratele său Kimbal Musk, fondator X.com – companie precursor al PayPal, fondator SpaceX și a co-fondator Tesla Motors,  filozoful Noam Chomsky, co- fondatorul Apple, Steve Wozniak , cercetători, informaticieni de top, oameni implicați dezvoltarea tehnologiei , reprezentând creierele pe care se bazează cele mai performate laboratoare din lume.

Imagini pentru scrisoare împotriva inteligenței artificiale

Ce știu acești oameni ? Ce îi face să se îngrijoreze atât de mult, încât să fie dispuși să își unească vocile , pentru a cere imperativ oprirea unui val care a crescut prea mult ?

Ce s-a întâmplat cu inteligența artificială, între testul Turing și dronele-arme autonome ?

S-a întâmplat o evoluție care a plecat de la nevoia omenirii de a-și folosi geniile, pentru a găsi răspunsuri care s-o ajute.

Pentru a revoluționa medicina și a salva vieți.

Pentru a revoluționa industria și a simplifica vieți

Pentru a revoluționa sistemele de apărare și a proteja vieți.

Pentru a revoluționa comunicarea și a uni vieți.

O sumă de intenții generoase, bune, folositoare.

Care este , însă, destinația finală unde ne duce acest drum, pavat cu intenții bune ?

Armele autonome sunt doar o parte a îngrijorării. O parte care a devenit vizibilă abia după ce ele au început deja să aleagă , după cum au fost programate, pe cine să ia în vizor și în cine să tragă un glonț.

În conflictele armate recente,  dronele programate de oameni să ia decizii , au decis singure să ucidă alți oameni.

Acest fenomen este descris de oamenii de știință ca fiind a ” treia revoluție în război, după praful de pușcă și armele nucleare ”. Și momentul la care pot fi produse în masă e aici, aproape, la distanță de ani, nu de ani lumină.

Inteligența artificială se dezvoltă exponential.

Creierul uman își urmează propria evoluție, biologică, dar nu cu aceeași viteză…

Cât de aproape suntem, de fapt, de momentul la care mașina fără suflet, dar cu inteligență , o să decidă singură să se facă și mai puternică ?

Cât de aproape suntem, de fapt, de momentul la care mașina fără suflet, dar cu inteligență, o să decidă că ea e specia dominantă AICI ?

În istorie , totul s-a bazat pe instinct de supraviețuire, speciile s-au anihilat unele pe altele, după principiul că cel mai puternic supraviețuiește și niciodată asta n-a fost o decizie etică sau morală.

A fost doar instinct.

Dacă o mașinărie cu gândire autonomă va decide să ucidă în masă ființe umane, fie pentru că așa i-au dictat algoritmii, fie pentru că programul din creierul artificial a dat o eroare, cine va fi găsit vinovat de genocid , după dezastru ?

Mașina ?

Sau cei care au construit-o ?

Nu sunt răspunsuri simple. Nu e un subiect ușor de epuizat în câteva fraze. Pentru o imagine mai clară trebuie puse unele lângă altele foarte multe piese de puzzle.

” Blue Brain este un proiect prin care se încearcă simularea creierului uman. Scopul nu este realizarea unei inteligențe artificiale, ci mai degrabă studiul detaliat al creierului uman. Proiectul a fost inițiat în mai 2005 drept o colaborare între compania IBM și École Polytechnique din LausanneElveția.

Un obiectiv important al proiectului este Blue Column, simularea completă a unei coloane neocorticale, care poate fi considerată cea mai mică unitate funcțională a neocortexului (porțiunea creierului despre care se presupune că ar fi responsabilă pentru funcții importante precum gândirea conștientă).

O asemenea coloană este înaltă de circa 2 mm, are un diametru de 0,5 mm și conține la om aproximativ 60.000 de neuroni; simularea se concentrează asupra coloanelor neocorticale de la șobolani, care sunt foarte asemănătoare structural cu cele ale omului, dar conțin doar 10.000 de neuroni și 108 sinapse. În ultimii zece ani au fost cartografiate tipurile de neuroni și conexiunile acestora într-o asemenea coloană.

Proiectul va folosi un supercomputer de tip Blue Gene de la IBM.  Există o serie de sub-proiecte, inclusiv Blue Brain Cajal, coordonat de Centrul de Vizualizare si Supercomputing de la Madrid (CeSViMa), și altii condus de universități și laboratoare independente.”                                 

( Sursa : https://ro.wikipedia.org/wiki/Blue_Brain )

Imagine similară

Aceasta este o piesă din puzzle.

 ” Proiectul de activitate al Brain Activity Map (BAM) a fost conceput pentru a spori înțelegerea creierului prin descifrarea codului neuronal care dă naștere percepțiilor și experiențelor noastre.Ideea a fost ridicată în 2011, când 13 neurologi și 14 medici de alte specialități s-au întâlnit la Centrul Internațional al Societății Regale Kavli din afara Londrei pentru un simpozion special intitulat "Oportunități la interfața neuroștiinței și nanostiințelor". În cadrul acestei reuniuni, creierul a fost discutat. Optsprezece luni mai tarziu, propunerea proiectului Brain Activity Map, si oamenii de stiinta care propulseaza BAM, s-au dovetit a fi un catalizator pentru cercetarea Brain Research a Presedintelui Obama, prin intermediul initiativei Advancing Neurotechnologies Innovative (BRAIN) Initiative. Comunitatea științifică a apelat acum la provocările viitoare, precum și la oportunitățile care vor rezulta din realizarea a ceea ce a fost descris ca "Sfântul Graal" al neuroștiinței.”

( Sursa: http://www.kavlifoundation.org/about-brain-activity-map-project)

Imagini pentru brain activity map image

Aceasta este o altă iesă din puzzle.

Și mai sunt o mulțime.

Puse la un loc, poate ar reuși să construiască  o imagine mai clară a viitorului.

Doar că încă nu știm dacă imaginea finală o să ne bucure sau o să ne îngrozească.

Este inteligența artificială o binecuvântare ? Sau este Apocalipsa ?

Dezvoltarea inteligenței artificale nu poate fi oprită, pentru că s-a ajuns deja la un punct la care nu se mai poate apăsa pe butonul ”Off”.

Și e o certitudine că ea ne poate ajuta pe noi, oamenii.

Imagine similară

Dar nu putem să nu întrebăm ce anume voia să spună Stephen Hawking în următoarea propoziție :

” Deși dezvoltarea inteligenței artificiale este cel mai mare eveniment din istoria omenirii, ar putea fi, din păcate, și ultimul .”