Sfaturi, idei și distracție
CUM CONVINGI UN COPIL MOFTUROS SĂ MĂNÂNCE ?
DĂ-I IMPRESIA CĂ EL ALEGE !
Aida Bianca Surupăceanu
S-au scris și se scriu cărți , s-au ținut și se țin conferințe despre cum să ai un copil care să mănânce sănătos și diversificat.
Psihologi, nutriționiști, bloggeri, mame, bunici, colege, prietene, vecine, verișoare, toate specialiste în parenting după ce și-au trăit experiențele personale, îți dau pe rând idei și sfaturi despre cum e cel mai bine, mai corect și mai simplu să-ți convingi copilul să încerce alimente noi, mai ales atunci când el pur și simplu nu vrea.
Dar...
Nimic nu se compară cu propria experiență și nici un copil nu ” funcționează ” identic cu alt copil.
Așa că, iei din toate câte ceva și îți produci ” rețeta ” proprie.
Știi deja că trebuie să te asiguri că îi e foame.
Jocurile de pe tabletă, de pe telefon sau de pe playstation nu vor face asta, dar niște aer curat, mersul cu tricicleta, mișcarea și timpul petrecut la un loc de joacă adevărat fac să se întâmple minunea.
Mai ales dacă nu-l obișnuiești cu mici ” recompense” dulci , între mese, pentru diverse motive pe care le va inventa și reinventa, dacă a priceput că așa poate să obțină ” ceva bun ”.
Evident că ești cel mai bun exemplu pentru copilul tău. Așa că nu mănânci snack-suri, nu bei sucuri nesănătoase și evident că ai o față fericită când guști din broccoli, morcovi, ai mereu la îndemână fructe, sucuri de fructe și îți place mult pătrunjelul din ciorbiță.
Ai învățat că farfuriile mari pline ochi aproape îl paralizează, așa că te-ai asigurat deja că ai castronele și farfuriuțe mici și haioase, din care de obicei mănâncă eroii și prințesele și în care încap porții mici , potrivite cu dimensiunile lui și care nu ise vor părea chiar de nemâncat.
Nu te superi pe el dacă spune că mâncărica ta cu legume, delicioasă de altfel, nu e la fel de bună ca cea făcută de buni, sau ca cea de la grădi ... Nu vrei să te vadă tristă și supărată din acest motiv, apoi să mănânce ” ca ”să nu se supere mami ” și în felul ăsta mâncatul să devină pentru el emoțional, deși cel mai sănătos lucru din lume e să mănânci pentru că ai nevoie de energie și corpul tău cere asta, nu emoțiile tale. Adultul de mai târziu, copilul tău de acum, n-are nevoie să asocieze mâncarea cu vreo emoție, iar dacă tu îl ajuți în această privință, fii sigură că această obișnuință îl va scuti, cândva, de mâncatul compulsiv și de probleme neplăcute cu greutatea.
Ai învățat cât de distractiv poate să devină mâncatul pentru copilul tău dacă inventezi niște farfurii irezistibile pentru el. Iar el va adora ursulețul de orez, acoperit cu o păturică de omletă, care doarme pe un pătuț de salată, pe o pernuță de roșii și ardei gras.
Mai mult decât atât, cum să nu fie mâncatul un joc grozav, dacă l-ai jucat încă din faza de preparare a mesei ?
E aproape imposibil să nu mănânce ceva la care a contribuit, ca ajutor de bucătar, iar mulțumirea de a-l vedea mâncând face să pălească imaginea bucătăriei care, după ce ați terminat de gătit împreună, pară să aibă nevoie de o renovare. Cât despre creatura care îți zâmbește de sub stratul de făină, pudră de cacao, suc de vișine , gălbenuș de ou și alte câteva ingrediente pe care nu ți le mai amintești, ei bine, e chiar copilul tău fericit că a bucătărit un pic.
În plus, cine ar rezista unui arici-pară, cu struguri în țepi, puișorilor-chifteluțe care stau în cuiburi de paste, sau ciupercuțelor cu pălărioare de roșii ?
Bun, și dacă toate astea nu sunt suficiente ? Dacă el tot nu vrea să guste un aliment pe care ți-ai dori să-l incluzi în alimentația lui, dar refuzul e categoric ?
Ei bine, atunci trebuie să creadă că ceea ce mănâncă e alegerea lui.
Evident că îi dai să aleagă ” ce vrea el ” din trei feluri de mâncare care conțin, toate, alimentul buclucaș.
Dar dacă el ” a ales ”, fără îndoială că va mânca. Și nu mai trebuie să vii cu argumente în plus.
Pentru că deja e convins !
PEDITEL – 20 DE MEDICI RĂSPUND, 24 DE ORE DIN 24, LA TELEFOANELE PĂRINȚILOR
Call center de asistență pediatrică non stop la telefon 1791 ( Orange și Vodafone ) , * 1791 ( Telekom și Digi )
Bianca Surupăceanu
Cărui părinte nu i s-a întâmplat, cel puțin o dată, să intre în panică din cauza unei probleme de sănătate a copilului, apărută brusc, pentru care nu avea explicații și pe care nu știa cum ar trebui s-o abordeze.
Uneori, aceste evenimente se întâmplă noaptea, când nu prea ai pe cine să suni, dar ai nevoie de un sfat imediat.
Iată că cineva s-a gândit la asta. Și nu de acum, ci din 2014, deși acest lucru e foarte puțin cunoscut de către părinții din România.
Fundația ”Părinți din România” a înființat primul call-center și singurul serviciu de asistență pediatrică telefonică gratuită din țara noastră, în regim non-stop.
Serviciul nu este unul de urgențe și nu-l înlocuiește pe acesta .
Serviciul este unul de triaj și de primă intervenție, unde medici dedicați, profesioniști, acordă asistență pediatrică în scopul de a liniști temerile părinților și de a-i ajuta pe aceștia să amelioreze simptomele copiilor până la consultul efectiv al unui medic pediatru sau de familie.
Sfaturile medicilor de la Peditel vin doar pentru situații care nu pun viața copilului în pericol, pentru afecțiuni fără risc vital pentru sănătatea copilului.
Dar cât de important e, ca părinte, să te poți baza pe suport profesionist, pentru orice problemă legată de copilul tău, și asta la orice oră, fie zi sau noapte ?
Numărul de telefon la care poate fi apelat serviciul este : 1791 ( Orange și Vodafone ) , * 1791 ( Telekom și Digi )