Social
VIAȚA VIRTUALĂ- ÎNTRE SECOND LIFE ȘI DARK WEB
Mugurel Surupăceanu
Nu cred că implicarea socială se reduce la atenție, empatie, suport și implicare în diverse situații de viață, centrate pe oameni .
Cred că toate acestea sunt importante, au un loc bine definit și un rost esențial pentu indivizi și pentru comunitate, deopotrivă.
Dar planurile în care operăm ca oameni, în ultimi ani, și-au schimbat perspectivele într-un mod absolut spectaculos.
N-o să mă refer doar la cei alături de care eu împart un palier de vârstă, mă refer la toți cei care ne aflăm aici și acum, în viață.
Noi toți ne raportăm la cunoștințe și experiențe diferite, dar suntem, împreună, contemporani cu o schimbare de paradigmă care poate avea ca finalitate fie un salt în evoluția umană, fie deteriorarea irecuperabilă a omului, așa cum ne-am obișnuit să-l definim, să-l cunoaștem și să ni-l asumăm, ca specie.
Dacă avem peste 30 de ani de viață recunoaștem că am fost, în acest interval de timp extrem de scurt la scară istorică, martorii unor revoluții din care am făcut parte.
Printr-un exercițiu simplu, de întoarcere în timp, am putea să ne punem întrebarea cum am fi reacționat, acum 30 de ani, pe vremea scrisorilor puse la poștă, a telefoanelor cu fir și disc și a televizoarelor cu lămpi , dacă cineva ne-ar fi descris un smartphon, ne-ar fi vorbit despre internet și social media ori ar fi încercat să ne explice ce înseamnă un laptop performant ?
Exact ! L-am fi privit pe acest cineva, în cel mai bun caz ca pe un vizionar, dar în cel mai probabil caz, ca pe un nebun.
Cu toate astea, în doar 30 de ani pe care i-am trăit chiar noi, am fost martorii apariției acestor ”improbabilități ”.
Mai mult de atât, am învățat, ne-am adaptat, ne-am schimbat atitudinea, obiceiurile, modul de gândire, viața.
Noi am fost martorii și generatorii de tehnologie. Am construit-o și ne-am modificat pe noi înșine, odată cu ea.
Cei care au acum 5, 6 ani, poate chiar adolescenții, născuți în acest nou univers funcțional, nu pot înțelege perspectiva celor care au construit Noua Lume. Ei doar pe aceasta o cunosc, sunt asumați de ea și ei și-o asumă.
Dar....
Marele ” dar ” care începe să prindă contur este Direcția pe care o urmăm acum.
La o analiză atentă, sinceră și corectă, cât din viața noastră se mai derulează în lumea reală și cât anume din ea e acaparată de cea virtuală ?
O simplă deconectare , accidentală sau nu, de pe rețelele virtuale, provoacă valuri de isterie în lume.
Cât de dependenți am devenit de virtual ?
Cum ne transformă asta ? În ce ?
Second life nu e un joc de pe internet. Second life este un spațiu virtual, doar unul dintre ele, pe care l-am ales drept exemplu, pentru a-mi susține argumentația. Nu are reguli, ca un joc. Are locuitori , avataruri ale unor persoane reale, cu viață reală, dar care își petrec în acest spațiu virtual cel puțin jumătate dintr-o zi normală.
Second life are orașe, magazine, discoteci, baruri, piețe, market-uri, designeri virtuali de haine virtuale care imprimă trend-uri de modă virtuală și sunt cumpărate de cumpărătorii virtuali, cu bani reali.
Pentru că , da, Second life are și afaceri. Unele imense și foarte reale, deși creatori talentați oferă produse impalpabile, imagini, dar cumpărabile în mod real.
De ce ar alege cineva să trăiască pe o platformă de internet, o viață secundară, care tinde să ia locul vieții reale ?
Pentru că acolo poți să fii cum vrei, cum visezi. Poți să fii slab, să fii antrenat, să ai ochii verzi, părul ondulat, poți să te construiești așa cum nu ești, în realitate, dar ai vrea să fii. Poți să ai casa pe care o vrei, mașina pe care o visezi, logodnica virtuală pe care nu ți-o permiți în realitate, prietenii virtuali care să suplinească lipsa celor din realitate. (Sursa : https://ro.wikipedia.org/wiki/Second_Life )
Dar cine mai ești ? Când te oprești ? Ce preț plătești pentru viața secundară din lumea de pe ecran ?
În paralel cu virtualul vizibil, un alt plan, invizibil, există, se dezvoltă, acaparează spațiu și lasă foarte puține informații să iasă la lumină.
Dark web –ul.
Ce este Dark-Web-ul ?
O să pun aici un citat de pe pagina unui cunoscător, care a dorit să avertizeze, înainte de a informa :
” Deep Web, Deepnet, Invisible Web sau Hidden Web, oricum ai vrea sa ii spui, este partea din WWW (world wide web) care nu este indexata de motoarele de cautare precum Google, Bing sau Yahoo. Este internetul care nu se acceseaza la fel de usor ca site-urile vizibile (Facebook, Imgur, Ebay, cristache.net s.a.m.d.). Nu ar trebui sa fie amestecat cu darknet – computere care nu pot fi accesate prin internet sau retelele de filesharing Darknet – care sunt doar o mica parte din Deep Web. Se cunoaste de mult timp ca Deep Web este folosit de catre criminali pentru tranzactii ilegale.
Ce este?
Este la fel de simplu ca si internetul obisnuit, cel pe care ne petrecem noi foarte multe ore, doar ca are proportii mult mai mari. Niste estimari facute la Universitatea din California in 2001 spun ca suprafata internetului are aproximativ 7,5 petabaiti – 1PB are 1024 de TB, partea intunecata este inzecit mai mare. Surse din Deep Web spun ca in 2004 existau 300 de mii de site-uri pe tot internetul, dintre care 14 000 in partea ruseasca a Deep Webului.
Este constituit din pagini cu continut dinamic, care sunt imposibil de indexat de motoarele de cautare, de asemeni paginile web nu sunt legate intre ele, fapt care previne actiunea de crawling a botilor. Foarte multe site-uri sunt protejate de parola, astfel incat se adauga un strat in plus de protectie impotriva botilor care viziteaza fiecare pagina web de pe tot internetul.
In mai putine cuvinte, ce este Deep Webul? Un spatiu in care fiecare utilizator este anonim, nu se stie de unde vine, cum a intrat si care este scopul lui. Ce poate fi? Un spatiu in care mintile criminale isi pot desfasura activitatile fara nici o problema. Tranzactiile de arme, droguri, copii si femei decurg fara nici o piedica, iar moneda de tranzactie este bitcoinul. Daca nu stiati, bitcoinul este o cripto-moneda, fara o banca centrala, administrata de utilizatori. Are foarte multe avantaje, printre care si valoarea ridicata (la momentul scrierii acestui articol un bitcoin valoreaza 628 de dolari sau 453 de euro). Are insa un mare dezavantaj: poate fluctua foarte mult – azi poate costa 1000 de dolari, dar pana maine dimineata poate scadea/creste foarte mult.
Cum se intra?
Foarte usor, daca ai cateva cunostinte tehnice. Dupa cateva minute de cautare, am reusit sa gasesc cateva site-uri foarte interesante. Poti gasi chestii interesante si pozitive sau poti da peste partea mai intunecata a internetului: arme, droguri, copii, femei de vanzare sau filme deocheate cu copii.
In primul rand, inainte de a intra pe Deep Web, ti-as recomanda sa mai faci putina cercetare, informatiile din acest articol sunt foarte putine, exista surse mult mai bine documentate pe internet.
In al doilea rand, recomand instalarea unui antivirus foarte bun, sunt chestii foarte nasoale pe acolo, pe care daca dai click si intri neprotejat, iti pot transforma calculatorul intr-un bot pentru atacuri DDoS sau alti virusi printre care si keyloggere.
In al treilea rand, este important sa intri si sa ramai anonim, de aceea un VPN este sfant. Daca te conectezi direct exista sanse foarte mari sa fi ‘citit’ ca si raufacator (pentru ca pe acolo intra de obicei oamenii cu intentii necurate). Un VPN te poate ajuta sa iti calmezi curiozitatea, ramanand in anonimitate si siguranta. ” ( Sursa: Cristache.net)
Nu vă mai cer să faceți un exercițiu de întoarcere în timp, cu 30 de ani.
Vă întreb, în schimb, dacă puteți, să vă imaginați viitorul, peste 30 de ani.
O să fie viitorul copiilor de acum. Copiii mei, copiii noștri…
Cum îl vedem ?
Nu e un răspuns simplu. Nici liniștitor.
Este o alegere pe care poate încă o mai putem face.
Ca oameni, nu ca avataruri.
Real, nu pe Second Life.
Vizibil, nu pe Dark Web.