Mediu

CASELE ECOLOGICE- ÎNTRE ROMANTISM ȘI NECESITATE

Mugurel Surupăceanu

 

Imagini pentru imagini case ecologice

Evoluția omenirii, mai ales în ultimii 150 de ani, a reușit să construiască cel mai mare paradox.

Pe de-o parte, viața oamenilor s-a îmbunătățit într-un mod excepțional. Tehnologia, în creștere exponențială și aproape de necontrolat, a schimbat radical soarta ființelor inteligente care suntem.

Pe de altă parte, însă, costul acestui salt este plătit, în cel mai îngrijorător mod, de planeta pe care o locuim.

Resursele au fost și sunt  exploatate fără discernământ, mediul a fost și este afectat într-o manieră aproape sinucigașă.

Întrebarea este nu dacă această atitudine ne duce spre un dezastru, întrebarea este în cât timp .

Pentru că dacă națiunile și oamenii nu vor schimba ceva, momentul la care daunele asupra planetei vor deveni ireversibile va fi inevitabil.

Există multe idei și multe soluții care pot fi aplicate nu doar la nivel global, ci la nivel individual.

Poate ne simțim prea mici pentru decizii globale, dar pentru propriile decizii nu suntem mici.

Putem, om cu om, să contribuim la sănătatea planetei noastre ?

Evident, da !

În acest articol o să mă refer doar la o soluție, una simplă și  eficientă : casa ecologică.

Poate ideea a pornit inițial ca o aventură romantică a imaginației arhitecților, care venea să răspundă nevoilor și dorințelor altor visători romantici, îndrăgostiți de natură și dornici de evadare din cotidianul super-tehnologizat.

Dar dacă o să fie chiar o necesitate , în viitor ?

Imagine similară

Ce este o casă ecologică ?

”O clădire este considerată verde dacă prin design, materiale de construcție și tehnologiile utilizate se reduc atât consumul de energie cât și impactul negativ asupra mediului”, spune Laura Nemoianu, reprezentant România Green Building Council

Sunt câteva criterii pe care o casă ecologică trebuie să le îndeplinească :

  • să protejeze resursele naturale
  • să  satisfacă exigenţele de confort și de sănătate ale celor care locuiesc în ea
  • să fie gândită urmărind economisirea resurselor naturale: energie, apă, sol, materii prime
  • să asigure reducerea poluării aerului exterior: a apei și a solului
  • să asigure reducerea producţiei de deşeuri ce nu pot fi reciclate

Cum se pot realiza aceste lucruri ?

Prin folosirea, la construcție, a materialelor naturale,  asigurarea unui sistem de încălzire solară a apei calde (montat pe acoperiş) şi cu sistem de încălzire centrală bazat pe pompe de căldură.

În plus, o casă ecologică are un sistem de izolare superior,  este inteligentă, prezintă pierderi foarte mici deoarece este foarte bine izolată, casele ecologice având un transfer termic cu mediul înconjurător extrem de mic, se poate autoventila și, pe cât posibil, totul este reciclabil .

Costurile acestui tip de locuinţă le pot depăși initial pe ale uneia obişnuite, dar diferența se face în timp, deoarece ea este recuperată prin reducerea substanţială a costurilor de energie.

 

În Europa, consumul de energie al clădirilor reprezintă 40% din consumul total, din care 36% este energie producătoare de emisii.

Conform directivelor UE, începând cu anul 2019, toate clădirile nou-construite trebuie să producă cel puțin aceeași cantitate de energie pe care o consumă. Noile standarde de eficiență energetică se vor aplica și tuturor clădirilor renovate.

Scăderea costurilor de funcționare și protecția mediului sunt motivante pentru oricine.

Ca energii neconvenționale, se pot folosi panouri solare, pompe de căldură, turbine eoliene .  În acest mod se poate ajunge la reducerea costurilor de încălzire și de răcire între 50- 80%.  La rândul ei arhitectura ecologică poate contribui la reducerea consumului de energie prin proiecte care să beneficieze de un aport solar maxim.

 

Imagini pentru panouri solare imagini

 

Materiale ecologice recomandate pentru construcția unei case ecologice sunt: termoizolația din paie, cărămida din lut, învelitorile din stuf, mortarul din var, acoperișul din stuf, vata de celuloză, izolanți vegetali, plută, cânepă, lână, in, vopsea netoxică și alte materiale non-toxice, care trebuie să lase cât mai puține deșeuri pe locul de construcție, protejând astfel, suplimentar, mediul.

Imagini pentru materiale ecologice case imagini

Alte aspecte importante care vin să crească rolul și valoarea unei case ecologice, sunt acoperișurile verzi și grădinile organice.

În concluzie, deși încă suntem departe de a avea o tradiție în ceea ce privește abordarea noilor construcții din această perspectivă, poate că reducerea la un sfert a costurilor de întreținere și contribuția individuală la protecția și salvarea mediului înconjurător sunt argumente suficient de puternice ca să ne facă să regândim modul în care dorim să trăim în viitor.

Imagini pentru case ecologice imagini

O atenție mai mare acordată acestui subiect, acum, ne lasă timp de acțiune înainte ca nevoia de a construi o casă ecologică să se transforme, forțat, din opțiune romantică în necesitate obligatorie.