Business

 

DECALOGUL UNUI ANTREPRENOR DE SUCCES

 

Mugurel Surupăceanu

 

Imagine similară

 

 

S-au scris foarte multe cărți care vorbesc despre metode, atitudini și ” secrete „ pe care orice persoană care își dorește să devină un antreprenor de succes ar trebui să le cunoască. Toate sunt adevărurile cuiva. Singurul adevăr care e comun tuturor oamenilor de succes, însă, e unul extrem de simplu : munca. Fără implicare constantă și fără perseverență, nici cel mai bine pregătit antreprenor n-o să ajungă prea departe. Cu toate astea, sunt câteva lucruri care pot să facă diferența. Iată-le :

 

  1. Iubește ceea ce faci !

Oricâte de multe definiții am da muncii, în realitate e o metodă , veche de când lumea, de a cumpăra timp liber. Foarte puțini oameni simt o plăcere reală în asta. Și cel mai des, după foarte multă muncă, banii câștigați, oricât de mulți ar fi, nu reușesc să cumpere exact acel ” ceva” pentru care oamenii muncesc, adică timp liber suficient. Situația se poate schimba, dacă alegi să faci ceva ce iubești să faci. În acel moment, munca încetează să mai fie o corvoadă.

      2. Iubește cel puțin 3 lucruri pe care să le faci !

Nu e doar o măsură de precauție, bazată pe principiul că mereu trebuie să ai o opțiune de rezervă și o rezervă la opțiunea de rezervă. E o modalitate de a fi sigur, în orice moment, că nu te vei bloca. Dar, încă un lucru e important : aplică punctul 1 și iubește ceea ce faci !

       3.Vizibilitate , vizibilitate, vizibilitate

Produsul tău, oferta ta, pot să fie geniale. Dacă nu le oferi suficientă vizibilitate, genialitatea lor nu-ți va aduce succes. Fă în așa fel încât să ” să se vadă ” . Dacă e nevoie, fă-o obsesiv, până ești sigur că oamenii au aflat ce le propui. Și când ești sigur, fă-o în continuare.

        4.Fixează-ți un scop, fă un plan, pune un termen pentru a-l atinge !

Oricine îți poate spune că înainte de a exista o afacere, există un plan de afaceri. E absolut necesar. Numai că nu despre planul de afaceri vorbesc. Vorbesc despre visul tău. Un om cu un vis e de 10 ori mai puternic decât un om cu un plan de afaceri și atât. Și de 100 de ori mai motivat. Identifică-ți visul . Fă un plan cu pași clari și urmează-l. Fixează-ți în minte data la care vei ajunge să-ți atingi obiectivul.

         5. Reinvestește !

Nu te premia prea devreme. Nu te premia, dacă nu ai câștigat mai întâi . Nu te premia nici dacă ai câștigat. Ești într-o cursă de anduranță. Reinvestește ! Cât timp ? Mereu !

 

Imagini pentru dezvoltare personală foto

 

 

         6. Fii lider, nu șef !

Istoria e plină de exemple în care bătălii imposibile au fost câștigate doar pentru că în fruntea unei armate a existat un om care era urmat, nu ascultat orbește. Ca să-ți însuflețești echipa, trebuie să transmiți încredere, competență, omenie, curaj. Angajații tăi trebuie să fie mândri că sunt în echipa ta. Ascultă-i, pot avea idei bune. Recunoaște-le efortul. Oamenii au nevoie de recunoaștere , înainte de toate. Ei sunt conștienți că fac lucrurile bine , la fel sunt conștienți și când greșesc. Păstrează-ți nervii și frustrările pentru când ești singur cu tine. Fii exigent, dar corect ! Ivestește în tine. Fii un lider mai bun și afacerea ta te va urma !

         7. Nu-ți conduce afacerea din birou ! Fă-o din mijlocul angajaților !

Tu ești responsabil pentru afacerea ta. Nimeni n-o va face să funcționeze mai bine ca tine. Nu te închide într-un birou, așteptând ca lucrurile să funcționeze. Fă-le să funcționeze ! Fiind implicat direct, poți afla primul dacă există o problemă. Poate chiar înainte ca ea să apară...

          8. Ascultă !

Fii focusat pe informație. Informația e un instrument extrem de puternic. Mereu poți afla ceva ce poate să-ți fie de folos. O idee, o părere, o opinie, o noutate. Dacă începi să crezi că știi tot, în secunda următoare începi să pierzi. Și nu vrei asta ! 

           9. Învață !

Fii mereu la curent cu ce e nou. Admite că nu știi, chiar dacă ești tentat să crezi că știi. Învață zilnic. Despre domeniul tău. Despre tine. Despre oameni. Învață de la toată lumea. Nu subestima pe nimeni. Învață de la prieteni, dar și de la adversari. Niciodată n-o să fie de ajuns, pentru că lumea se mișcă. E alegerea ta și responsabilitatea ta să te miști odată cu ea. 

          10.  Fii mereu gata s-o iei de la capăt !

Mai ales dacă ești la început. Ia orice dificultate ca pe oportunitatea de câștiga experiență, nu ca pe un obstacol. Nu uita niciodată că ” becurile n-ar fi fost inventate niciodată dacă s-ar fi ocupat de asta vânzătorii de lumânări ”.

Și, dacă tot vorbim despre becuri, îl las pe Edison să tragă concluzia de final :

 „Majoritatea eşecurilor din viaţă sunt ale oamenilor care nu-şi dau seama cât de aproape sunt de succes atunci când renunţă.”