ZIDURILE NU POT SĂ VORBEASCĂ, OAMENII POT !
ZIDURILE NU POT SĂ VORBEASCĂ, OAMENII POT !
Ce ne rămâne după ce ne pierdem clădirile de patrimoniu ?
Mugurel Surupăceanu
Nu știu dacă, în vârtejul permanent al zilelor noastre ocupate, avem timp să ne gândim la istorie, la rădăcini, la moșteniri culturale care se pierd din nepăsare și inconștiență.
Probabil că nu.
Dar un lucru este cert : dacă ne dispar rădăcinile, ne pierdem identitatea.
Nu sunt un cunoscător al subiectului legat de clădirile de patrimoniu din Gorj, de aceea n-o să-l abordez din această perspectivă.
Dar sunt un om sensibil și iubesc locul de unde mă trag, acest ” acasă ” pe care aș vrea să-l simtă la fel și copiii mei, atunci când vor deveni , la rândul lor, adulți.
Acest ” acasă” nu este complet, întreg, fără istorie. Iar clădirile de patrimoniu, poveștile lor, memoria lor, înseamnă și ele, istorie.
Din acest motiv am fost nu doar consternat, dar și revoltat atunci când am văzut câteva fotografii postate de un om cu suflet și talent, care încearcă să atragă de mult timp atenția asupra dezastrului în care se află o bună parte din clădirile de patrimoniu din Gorj, și mă refer aici la artistul fotograf Teodor Dădălău, care a reușit să surprindă în imagini toată drama unor ziduri care nu se pot apăra de timp și de oameni, care nu pot să-și ceară dreptatea și locul meritat.
Sigur, subiectul este unul sensibil. Nu este unul particular Gorjului, pentru că drama clădirilor de patrimoniu aflate în ruină este una națională.
Sunt probleme majore, legate de legislație, de proprietari dezinteresați sau neputincioși, dar și de interese nu foarte sincere, de nepăsare , inconștiență și incompetență.
Nu aceasta este, însă, direcția pe care vreau să merg.
Cum spuneam în titlul de mai sus, zidurile nu pot să vorbească, dar oamenii pot.
Ca om obișnuit să caute soluții, nu să inventarieze imposibilități de acțiune, mă întreb care ar fi soluția pentru ca noi, oamenii, să stopăm dezastrul, înainte de a fi prea târziu ?
De aceea lansez aici și acum o provocare , în special pentru alți oameni care gândesc la fel.
Putem să găsim împreună o cale de salva ce mai poate fi salvat din clădirile de patrimoniu din Gorj ?
E un exercițiu de atitudine civică la care vă invit să fiți parte.
Și pentru fiecare zid tăcut, care se surpă cu istoria lui cu tot, să găsim împreună o cale de a vorbi noi, oamenii care nu vor să rămână fără rădăcini.
Foto: Teodor Dădălău